Care sunt cauzele formării plăcii bacteriene?

Sanatate
Close up of dentist examining female patient teeth

Formarea plăcii pe dinți este un proces natural care se desfășoară constant în cavitatea bucală. Placa dentară este o peliculă bacteriană moale ce se formează pe suprafața dinților în urma acumulării de bacterii, particule alimentare și alte reziduuri. Este normal să apară placa dentară, însă controlul și îndepărtarea acesteia sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare.

Placa pe dinți – ce este?

Saliva este prezentă constant în cavitatea bucală și intră în contact cu substanțele alimentare în timpul mesei, declanșând o proliferare activă a bacteriilor și formând un film pe suprafața dinților. Placa naturală este subțire și nu se atașează ferm de smalțul dinților, facilitând îndepărtarea sa în timpul periajului obișnuit.

Placa este un depozit nemineralizat format din salivă, bacterii, resturi și particule alimentare rămase în gură. O caracteristică a plăcii este că, chiar și după îndepărtare, reapare pe dinți în aproximativ 3-4 ore. Aceasta este motivul pentru care este recomandat să periați dinții de 2-3 ori pe zi.

În cazul în care igiena orală nu este efectuată timp de o zi sau mai mult, depozitele de pe dinți conțin o concentrație crescută de bacterii, care pot elibera substanțe agresive ce pot dizolva structura smalțului. Acest lucru poate duce la schimbări de culoare ale smalțului, halenă neplăcută și afectarea dentară.

Cum arată placa bacteriană?

Culoarea plăcii poate oferi indicii importante despre motivele apariției acesteia, fiind un factor crucial pentru medicii stomatologi. În cele mai multe situații, placa poate capăta o nuanță albă mată sau gălbuie, semnalând o igienă orală necorespunzătoare.

Consumul frecvent de alimente sau băuturi bogate în coloranți poate determina schimbări de culoare ale plăcii. Acești coloranți pot fi atât naturali, cât și artificiali, contribuind la modificarea aspectului plăcii. De obicei, astfel de depuneri pot fi îndepărtate într-o singură vizită la dentist. Fumătorii se confruntă adesea cu întunecarea smalțului, deoarece gudroanele din fumul de tutun acoperă dens suprafața dinților. Totuși, placa poate apărea și ca rezultat al unor tulburări sistemice în organism.

Dinții de culoare gri pot indica o deficiență de minerale, în timp ce dinții verzi pot semnala prezența bacteriilor care produc clorofile. Placa de culoare maro închisă sau neagră poate fi un semn al unor afecțiuni patologice grave, în care infecția bacteriană afectează dinții. Este important să se acorde atenție deosebită aspectului și culorii plăcii dentare, deoarece acestea pot oferi informații cruciale despre starea de sănătate a cavității bucale.

Factorii care provoacă formarea plăcii

Placa dentara apare la orice persoana, dar de ce placa se formeaza pe dintii unora incet si este de culoare alba, in timp ce la alte persoane placa se formează rapid, pe langa ca provoaca un miros neplacut si schimba nuanta smaltului.

Factorul provocator pentru formarea plăcii patologice poate fi:

  • curățarea dinților de proastă calitate sau neregulată;
  • consumul frecvent de alimente care conțin cantități mari de carbohidrați (băuturi carbogazoase, produse de panificație, dulciuri etc.);
  • consumul de alimente care conțin coloranți;
  • cantități insuficiente de alimente solide în dietă;
  • tratarea și umplerea anterioară;
  • aciditate crescută a salivei;
  • dependență de fumat sau alcool;
  • boli gastrointestinale sau tulburări metabolice;
  • utilizarea pe termen lung a antibioticelor.

Formarea rapidă a plăcii dentare poate fi afectată de deteriorarea dinților (dinți ciobiți, fisuri etc.), de boli dentare (carii, gingivite, malocluzii etc.) și de prezența lucrărilor protetice sau ortodontice.

Cum se elimină placa?

Stomatologii recomandă să efectuați în mod regulat examinări preventive și curățare profesională a dinților. Clinica Omnia Dental oferă o gamă completă de servicii de igienă orală, inclusiv curățare folosind air-flow, detartraj și alte tehnici avansate.

Abordarea profesională a igienei orale permite eliminarea completă a plăcii moi și a tartrului. Aceste proceduri ajută la îndepărtarea tartrului, a depunerilor din pungile parodontale și chiar la albirea smalțului dentar. Dacă apare o schimbare semnificativă a culorii dinților, albirea smalțului poate fi efectuată după curățare.

Menținerea sănătății dentare și a frumuseții zâmbetului începe cu prevenția. Medicul stomatolog va oferi întotdeauna sfaturi cu privire la alegerea produselor de igienă orală potrivite și va recomanda cea mai bună metodă de periaj a dinților. În cazul în care smalțul dentar este slăbit, vor fi propuse proceduri pentru întărirea dinților și gingiilor.

Distribuie Articolul